Chleb na zakwasie: zdrowy, smaczny, wilgotny, bez sztucznych dodatków i konserwantów, świeży kilka dni. Polecam otwarcie domowych piekarni i eksperymentowanie z różnymi przepisami, których jest mnóstwo w internecie.
Na początek:
Zrób własny zakwas, który będzie ci służył wiele lat jeśli o niego zadbasz.
A potem :
Zabierz się za pieczenie chleba. Trwa to dość długo, ale ty poświęcasz kilkanaście minut własnej pracy. W zasadzie to tylko czekanie, czekanie, czekanie a zakwas zrobi sam to co należy z mąką, wodą, solą w misce i foremce..
Po ostudzeniu zajadaj się swoim wypiekiem.
Zakwas jest to mąka z rozwijającymi się dzikimi drożdżami i bakteriami kwasu mlekowego (takie bakterie są w jogurtach, kefirze, ogórkach kiszonych, kapuście kiszonej).
Chleb na zakwasie pomaga odbudować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Jego niższy indeks glikemiczny sprawia, że może być spożywany przez osoby z cukrzycą (pieczywo na drożdżach ma wyższy indeks glikemiczny). Zachowuje świeżość nawet do 10 dni. Zawiera wiele minerałów i witamin.
Zakwas można ususzyć. Jeśli będzie potrzebny, wystarczy go ożywić (metodą objaśnioną na pierwszym zdjęciu wyżej - przez 4 dni).